Coses i cosetes

Tenia el bloc una mica abandonat. Com que he estat una mica enfeinat aquests darrers mesos, faig un resum de temes pendents a publicar al bloc i aprofito per donar-li vida. Els propers dies ampliaré els diversos temes amb articles específics per a cada afer.

Primer de tot, el “gran” projecte: L’Openthesaurus-ca, un diccionari de sinònims lliure. La versió actual té unes 8.000 entrades i un bon nombre de baixades al Rebost de Softcatalà. Convido a qualsevol persona interessada a col·laborar-hi. Especialment si sou mestres de primària o secundària, o fins i tot de filologia catalana a la universitat. Podeu col·laborar-hi i treballar a l’aula els conceptes de sinonímia, antonímia, o fins i tot també els barbarismes o termes d’àmbit dialectal. De veritat, si hi esteu interessats, doneu-vos d’alta a la llista del projecte i envieu un correu. Per cert, si tot va bé, dissabte vinent emetran una entrevista a l’Internauta, on parlaré una mica d’aquest projecte, 🙂

També he ajudat, poquet, a empaquetar i penjar l’extensió de separació sil·làbica a final de línia al Rebost de Softcatalà. Gràcies al Ricard Roca que va fer l’extensió. Tot i que molta gent ho troba innecessari, el justificat de text moltes vegades produeix un aspecte desagradable, és molt millor fer servir uns quants guions ben posats. Us la recomano.

Altres temes, més lúdics i personals:

Fa uns 10 mesos, vaig redescobrir l’Scrabble. Era agost i no tenia ningú amb qui jugar, així que vaig cercar recursos per a poder-hi jugar telemàticament amb altres persones o contra “la màquina”. No hi va haver sort. No hi hi havia cap recurs que ho permetés fer en català (en altres llengües sí). Així que em vaig “emprenyar” i els he creat.
Gràcies al corrector ortogràfic de Softcatalà, fet per en Joan Moratinos, he creat la que, modestament, crec que és la millor llista d’entrenament per a l’art escrablístic disponible públicament: el DANOSC. Un cop ja tenia disponible la llista de paraules he ajudat a adaptar al català tots aquells programes i webs relacionats amb l’Scrabble que he trobat. Estic especialment content de dos: el Wabble i el quackle. L’adaptació del quackle és temporal i es pot trobar aquí. Si un vespre us avorriu, passeu-vos pel Wabble, sempre hi ha algun català perdut per allà amb ganes de fer una partideta. Això sí, és molt més divertit jugar amb una cervesa, tot fent petar la xerrada a un club de Scrabble, com el de Manresa.

El darrer afer, però el més important. L’altre “gran” projecte, però gran de veritat. Ara fa un mes vam tornar d’un viatge a Rússia, on vam conèixer la que ja és, en els nostres cors, la nostra filla, la Dària. Amb una mica de sort, a l’agost haurem acabat tota la paperassa i ja la podrem tenir a casa. Esperem que no hi hagi cap sorpresa d’última hora.

Com podeu veure hi ha teca per escriure uns quants articles. Aniré desgranant els detalls els propers dies.

Salut!

Aquesta entrada s'ha publicat dins de bloc, General, Llengua, Scrabble, Softcatalà i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Coses i cosetes

 1. Joan diu:

  Quina sorpresa sentir-te dissabte a cal Partal! La feina ben feta no té fronteres (o surt a la ràdio, en aquest cas).

  Però malgrat els èxits lingüisticoinformàtics, res és comparable al teu “darrer afer”. Enhorabona i que tot surti bé!

 2. jmontane diu:

  Gràcies pels desitjos.
  També va ser una sopresa per a mi que m’hi convidessin, :-).
  He de dir que volia parlar més de l’Openthesaurus-ca, però la cosa va ser més escrablística. Espero que en futur t’animis a col·laborar al diccionari de sinònims (antònims, barbarismes i qualsevol relació entre mots), segur que podem trobar alguna activitat per als teus alumnes, 😉

  PS: Ara ja em funcionen els avisos per correu del bloc, això vol dir que no tindré 2 setmanes un comentari en cua de moderació i rebreu avís de les meves respostes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *