Carrefour, sospites confirmades, no podem jugar en català

Aquest any ja som un més a casa, i aquest Nadal és el primer que hem de gestionar la carta al Reis. Sabia que trobar joguines en català pot arribar a ser complicat i, per a algun aniversari de familiars o amics, ens havia costat trobar allò que volíem, però eren fets puntuals. que no ens tocaven directament a casa. A partir d’ara serà una qüestió més habitual i ja he tingut un cop de realitat.

Ahir dilluns, aprofitant que estava fent altres compres al centre comercial Carrefour de Manresa, m’he atançat a la secció de joguines. Les meves sospites s’han confirmat. Resulta que a la secció de joguines no he trobat la versió en català d’aquesta joguina

Aprenc l'abecedari -- versió castellana

Aprenc l'abecedari -- versió castellana

No és que tingués moltes esperances de trobar-la al Carrefour, però mentre la buscava, m’he adonat que en tot els prestatges de jocs educatius (bé, tots els jocs ho són, d’educatius, però ja m’enteneu), no hi havia cap joguina en català. No m’ho podia creure. El sector de jocs educatius és un dels més ben coberts en jocs i joguines en català. M’ho miro, m’ho remiro, m’ho torno a mirar. No, no, no n’hi havia cap. Aleshores he fet una escombrada a tots els pretatges de jocs i joguines del centre comercial, com podeu imaginar són uns quants en aquestes dates.

El resultat, descoratjador, només he localitzat 3 jocs o joguines en català de tota la pila que hi ha disponible per a comprar en el centre comercial. Per no tenir, no tenen ni el meu estimat Scrabble en català!!!

Heus aquí els 3 supervivents catalans

PCFuture

PC Future, ordinador infantil

bocamoll

Bocamoll (sort que no hi ha versió en castellà)

profe-caillou

El meu profe Caillou (algú pot dir-me perquè hi apareix la lletra Ñ?)

Potser se m’ha escapat algun altre joc o joguina, però no ve d’aquí. L’oferta de jocs i joguines en català al Carrefour Manresa és pràcticament inexistent.

Per acabar-ho d’adobar, tots els rètols de la secció de joguines… en castellà monolíngüe, per descomptat.

Rètols de la secció de joguines (cap rastre del català?)

Rètols de la secció de joguines (cap rastre del català?)

Conclusió, el Tió, el Pare Nadal i els Reis que venen a casa no es miraran les joguines en aquest centre comercial.

Si algú encara ha de gestionar la carta al Reis o al Pare Nadal… potser li siguin útils els materials que proporciona la Plataforma per la Llengua, en el marc de la festa per al joc i la joguina en català, que van celebrar el passat el 28 de novembre a Barcelona. L’any vinent m’hi aproparé.

Ens han estat especialment útils:

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General, Llengua i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Carrefour, sospites confirmades, no podem jugar en català

 1. Laura diu:

  Jo visc a València, i creia que el que has explicat al teu missatge sols passava al País Valencià. És impossible no sentir-nos discriminats per raó de llengua.
  Tots els dies són una lluita constant per donar-li una educació en valencià al meu fill. A l’escoleta infantil sols parlen el castellà, no hi ha ni una que parlen el valencià allà on visc. Tots els recursos educatius que utilitzen allí són en castellà. Poc a poc va substituint totes aquelles paraules que havia aprés en valencià per la seva traducció al castellà. Encara sort que a l’any que ve, ja entra a l’escola pública i allà podrem escollir la nostra llengua.
  Pel que dius del carrefour, de l’any passat a ara pareix que hi ha un xicotet augment pel que fa als llibres en català. Però, ja et dic, és minúscul eixe augment. I de les joguines, uff, res de res. Aquí no hi ha cap en català. No hi ha forma humana per poder trobar ordinadors infantils en català. Supose que haurè de navegar força per la red per poder trobar el ABC xerraire, l’ordinador pc caillou o qualsevol altre. Encar sort que tenim empreses com Alday joguines educatives que ens les oferten en castellà, galleg, català, etc.

 2. jmontane diu:

  Benvinguda Laura,

  ha passat vora un any, i sosptio que ens trobarem amb el mateix escenari aquest Nadal, em comprometo a fer un article similar enguany. Només puc dir-te que remenant per la xarxa pots trobar moltes coses. Una bona alternativa és parlar, amb temps, amb comerços locals. Explica’ls que és el que vols, si saps que existeix.

  Hi ha molts fabricants que aposten per joguines en català, sobretot per a la canalla més menuda, Diset és un altre exemple. El problema és la distribució. Els grans distribuidors tenen visió estatal, i no tenen en compte el mercat cultural català. Aquí és on podem recorrer al petit comerç de proximitat, o a cadenes amb visió de mercat català. Si a un petit comerciant li demanes una joguina en català que existeix (que ja es fabrica) , segur que no tindrà problemes en fer-te-la arribar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *