Col·leccionant geminades fal·laces

Tinc el bloc abandonat, molt abandonat, però avui faré un petit apunt, per a celebrar el #DiaDelPuntVolat.

Fa temps que segueixo la ela geminada de prop. Participo del projecte de normalització tipogràfica de la ela geminada i m’encarrego del projecte Ela Geminada de Softcatalà. A més, des del 28 de gener de 2013 que col·lecciono eles geminades incorrectes, mal escrites. Tinc més de 470 imatges a la col·lecció. Les anomeno geminades fal·laces. He encomanat aquesta fal·lera a algunes persones i tot sovint em fan arribar imatges de geminades fal·laces. El repte és trobar i documentar diferents maneres incorrectes d’escriure la ela geminada. I n’hi ha un munt!

Malauradament, no tinc cap catàleg dels diferents tipus de geminades fal·laces que tinc a la col·lecció, així que tot seguit faré una descripció dels diferents exemplars que he recollit.

La geminada fal·laç més habitual, amb diferència, és la ela geminada aterrada, escrita amb un punt baix. No és pas difícil trobar-la en cartells, webs i fins i tot diaris. Sembla que els catalans som mandrosos i fem drecera quan toca fer volar el punt.

*novel.la, novel·la

El segon tipus de geminada fal·laç més freqüent és l’embalada, escrita amb una bala •. Aquest símbol és similar al nostre punt volat ·, però engreixa la l·l i les propietats semàntiques associades a la bala fa que les embalades no tinguin un tractament informàtic adient. La causa de la proliferació del seu ús és doble: Per una banda, un error del porta-retalls del MS Word, que fabrica bales. Per una altra, la manca de punt volat · en els teclats de grans fabricants d’aparells digitals, com Samsung o Sony. Els usuaris volen fer volar el punt, però no el troben i usen un caràcter similar que troben al teclat, la bala •. Per això les embalades són tan freqüents a les xarxes socials.

IMG_20151023_195711

El tercer tipus és la guionada, escrita amb un guionet. Aquest tipus de geminada fal·laç està en recessió i pren el seu relleu l’aterrada anterior. Habitualment apareix en documentació o cartelleria antiga, però de tant en tant també en trobem exemplars contemporanis. Curiosament, el guionet és l’alternativa al punt volat en els dominis .cat. Inicialment es va intentar que l’alternativa fos el punt baix, però tècnicament no és possible, i per això es va triar el guionet.

IMG_20161011_093128

 

*col-leccio, col·lecció

Aquest són els 3 tipus de geminades fal·laces més habituals. Ara us mostro les rareses, i segur que me n’oblido alguna.

Algunes marques, heroïnes en un món globalitzat, usen el punt volat en els seus productes. Aleshores trobem una marcada. Realment no són geminades fal·laces, tot el contrari! Però em fa tanta il·lusió trobar-ne una d’aquestes que les afegeixo a la col·lecció

vul·ladi

Un exemplar de l·l mecanogràfica d’una sola peça, unificada, que ocupa només un espai. Aquest exemplar és diferent la ŀ de la coneguda màquina d’escriure del Quim Monzó, on la l·l ocupa dos espais.

IMG_20160323_154245

Per motius històrics, relacionats amb les màquines d’escriure com la del Quim Monzó, existeix el caràcter informàtic Ŀ, una ela amb el punt volat enganxat. Hi ha qui usa aquest caràcter amb l’argument que l’aspecte final de la l·l és millor. Això no és correcte. L’aspecte final de la l·l és feina del tipògraf i usar el caràcter Ŀ no garanteix una l·l maca. El caràcter Ŀ no l’hauríeu de fer servir. La codificació recomanada per a la ela geminada és l’habitual de 3 caràcters: ela, punt volat, ela. Què passa si fem una malcodificada? que poden passar coses no desitjades.

*coŀlabora, col·labora

De vegades la l·l està ben escrita i codificada, però un mal disseny tipogràfic fa que l’aspecte final sigui horrible, generant una malespaiada. Una altra font de geminades malespaiades és el traductor de Google. Fa temps que en traduir cap el català, la maquinota posava un espai a banda i banda del punt volat.

*intel ·ligent, intel·ligent

El mal disseny tipogràfic també afecta (però molt menys) al punt volat. De vegades s’usen tipus de lletra que no tenen aquest glif, i hi apareix una requadrada.

IMG_20150405_195850

 

Gal·la

Un repte tipogràfic encara sense solució és com dissenyar una ela geminada en vertical, una apilada

fal·lera

Els problemes informàtics no només són la representació de la ela geminada o accedir al punt volat en el teclat. Els algorismes que tallen les paraules o canvien majúscules i minúscules també ens fan la guitza. De vegades capturem una maltallada o una malencaixada

circumval·lació

 

*satel·Lits. satel·lits

 

Exemplars molt molt poc freqüents són: graduada, apostrofada i estrellada

*rebel°lió, rebel·lió

 

*col'lecció, col·lecció

 

*Apel*les, Apel·les

Altres rara avis, tot sovint producte del tractament informàtic poc curós, o de manca de disponibilitat del punt volat: ovalada, sobrevolada, barrada, soterrada o igualada

elᄋlipse, el·lipse

 

Marcel·lí

 

*cołlegi,col·legi

 

soterrada

 

*Avel=lina, Avel·lina

 

Quin és el resultat de fusionar una l·l i una aterrada? Una doblepuntuada!

*Caravel:la, Caravel·la

 

I ara toca el rebre als ciutadans, que no tenen cura en el moment d’escriure. O es carreguen la ela geminada (desgeminada)…

*película, pel·lícula

… o geminen quan no toca (malgeminada)…

Ctvyd5FXgAIHgCW.jpg

… o suprimeixen el punt volat (despuntuada)…

*pellet, pèl·let

… o s’obliden d’alguna ela (escapçada)….

*pel·ícula, pel·lícula

… o hi posen el punt volat quan toca un guionet (hipergeminada).

*Vall·llosera, Vall-llosera

 

Deixo per al final la meva geminada fal·laç preferida, la logotipada. Aquest exemplar apareix si algú recicla el codi del punt volat del tipus de lletra digital per a mostrar el logotip d’alguna empresa. En aquest exemplar, un aparell TDT del Canal+, si es mostra text en català, per exemple títol de pel·lícules o en el text del doblatge, on hi hauria d’aparèixer una l·l es mostra el logotip de l’empresa. Sens dubte, una molta pràctica del departament informàtic que va dissenyar l’aparell en qüestió.

*pelCANAL+lícula, pel·lícula

Bé, com podeu veure, hi ha moltíssimes formes diferents d’escriure la ela geminada, i segur que n’apareixeran més. Però només hi ha una forma correcta d’escriure-la: ela, punt volat, ela. Si ho feu diferent, és molt possible que acabeu a la col·lecció de geminades fal·laces, 🙂

Actualització: avui en Joan Puig Malet ha escrit una entrada al Gazophylacioum on es recull la grafia de la ela geminada en la seva col·lecció de diccionaris. Us en recomano moltíssim la lectura. Entre altres curiositats, em fa descobrir una nova manera d’escriure la ela geminada, usant una petita barra volada, l’afegirem a la col·lecció de geminades fal·laces, 🙂

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General, Llengua i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *