La ela geminada, un símbol, que són dos, però alhora tres.

Aquests dies se’n parla per la xarxa, què passa amb la ela geminada? realment té tans problemes? però si jo no n’he tingut mai?

Porto temps, mesos, gairebé anys, barrinant aquest tema al cap. M’ha costat però finalment ho he entès. La ela geminada no és un símbol, ni dos,  ni tres. La ela geminada és un símbol, que són dos,  però alhora tres, simultàniament!!!  Hi ha cap altre símbol comparable en alguna altra llengua? ho dubto, 🙂
Diagrama_ela_geminada

La ela geminada és un símbol

El nom que fem anar ja es refereix a la ela geminada sencera «L·L»,   per tant, ja és un objecte de pensament. A més,  qualsevol tipògraf estarà d’acord amb que la ela geminada és un símbol. Els tipògrafs són els professionals que dissenyen els tipus de lletra i s’encarreguen de com visualitzem la informació codificada.  És evident que, per dissenyar una ela geminada bonica, cal considerar l’estructura que presenta, com «un tot». Això no implica que la ela geminada sigui una lletra, o que hagi de tenir una tecla directa al teclat. Simplement vol dir que, des del punt de vista visual, la ela geminada és un símbol en sí mateixa.

elageminada

La ela geminada són 2 símbols

Fabra fa indicar que l’espai ocupat per la ela geminada fos igual al que ocupen dues eles, com si res no hi hagués interposat entre les eles.  Això en l’escriptura manual és molt senzill de fer (us en recordeu? es pot escriure a mà!!!). Amb la tecnologia de fa 100 anys, les impremtes també ho teniem relativament fàcil. Només calia comprar la peça d’impremta amb la ela geminada sencera “L·L” i els documents impresos sortien amb una ela geminada perfecta. En el cas de les màquines d’escriure, però, era impossible escriure una ela geminada maca. O s’usava un punt volat (i la ela era massa ampla) o es creava un caràcter nou, una ela amb un punt enganxat, que permetés simular una ela geminada d’ample 2, però que visualment era un nyap. I es va decidir la segona opció. Es va crear el caràcter «Ŀ» i alguns fabricants de màquines d’escriure l’incorporaren, d’aquí va saltar a les màquines d’escriure electròniques (anys 70 i 80) , després algun joc de caràcters informàtic i ara és a Unicode, per motius de compatibilitat cap enrere. Per sort, amb l’arribada dels ordinadors personals, aquest caràcter va desaparèixer i no es troba accessible des del teclats habituals.

Origen de la imatge: http://bloc.totssom.cat/

Origen de la imatge: http://bloc.totssom.cat/

Atenció: us ha de quedar molt clara una cosa. Si no sabeu que esteu fent, no heu de fer servir el caràcter «Ŀ». Aquest caràcter no es troba en jocs de caràcters molt habituals encara, com l’iso8859-1, i els texts que escriviu no seran reconeguts en alguns llocs. També podeu tenir problemes de visualització amb alguns tipus de lletra i cap corrector ortogràfic reconeix aquest caràcter. La codificació de la ela geminada de 2 caràcters és incompatible amb la codificació de 3, que és l’habitual. Així doncs, esteu avisats. No useu el caràcter «Ŀ».

La ela geminada són 3 símbols

Des de l’inici dels PC, fins avui, hem codificat la ela geminada amb 3 caràcters: L, punt volat, L. Aquesta és la definició de la ela geminada catalana, dues eles separades per un punt elevat. Així doncs, la ela geminada s’ha de codificar amb 3 caràcters.

Utilitzant la codificació de 3 caràcters separem la codificació de la presentació. Això, quan es va definir la ela geminada, fa 100 anys, eren conceptes gairebé indistingibles. La informació formava part del suport, que alhora era el format de presentació. Avui, tots hem de tenir clar que una cosa és la informació, codificada mitjançant zeros i uns, i una altra com i on la presentem: en un full, en un pàgina web, en un llibre electrònic amb mida de lletra 8 o 10… Informació i presentació són conceptes completament separats.

La ela geminada s’ha de codificar amb 3 caràcters. Com la presentem?… això depèn d’altres factors. La tecnologia actual permet als tipògrafs dissenyar una ela geminada perfecta i mostra-la quan hi ha la seqüència L+·+L en un text. Així doncs, si la ela geminada de 3 caràcters es veu massa ampla… és responsabilitat del tipògraf.

Tots hem de saber que el punt volat es fa amb la combinació Maj+3 (en un teclat PC espanyol) . En el cas del telèfons i tauletes, habitualment el punt volat és accessible com alternativa al punt baix dels teclats tàctils (iOS 5 i BlackBerry OS 7), o teniu una ela geminada completa com alternativa a la ela (iOS 6). Android no dóna accés al punt volat (mooolt malament Sr. Google!!!)

Origen de la foto: http://www.l·l.cat

Origen de la foto: http://www.l·l.cat

Conclusions i comentaris

  • Escriviu correctament la ela geminada, amb 3 caràcters, fent servir el punt volat. Us evitareu maldecaps. Portem més de 30 anys codificant-la així i no ens hem mort.
  • No feu servir el caràcter «Ŀ», no direu que no us he avisat.
  • El punt volat té els seus propis problemes, però s’han de resoldre a can Unicode, i no fent nyaps.
  • Portem més de 3o anys amb la ela geminada engreixada, algú pot explicar als tipògrafs com dissenyar-la correctament?
  • L’administració, farà alguna cosa per assegurar l’accés de tots els caràcters catalans als telèfons i tauletes? o esperarà que el problema se solucioni sense fer res. Com pot ser que no tinguem representació catalana a Unicode?

Voleu saber-ne més, de la ela geminada?

Avui dimecres, a les 18.00h, a «El Velódromo», el Grup de Treball de Normalització Tipogràfica de la Ela Geminada presentarà el seu projecte. Veniu, hi haurà cervesa, 🙂

Aquesta entrada ha esta publicada en General, Llengua. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: La ela geminada, un símbol, que són dos, però alhora tres.

  1. Jo sempre faig servir el messagease a android; vaig reprogramar el teclat i hi tinc el punt volat (l’hi vaig copiar i enganxar); ara faig unes eles geminades perfectes! http://www.tomi.cat/2013/11/teclat-messagease.html

  2. Retroenllaç: Hashtags amb ela geminada amb UTF-8 | Paraules sense escrúpols

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *