A reveure Firefox

Quan vaig començar a navegar per internet, l’any 1998, el navegador que vaig triar fou el Navegador, un Netscape 4.04 en català traduït, compilat i distribuït per Softcatalà. Em va agradar el rendiment, i que fós disponible en català era un gran què per a mi. En aquells anys el Netscape va anar evolucionat, igual que la internet mateixa, i es va convertir una eina indispensable per a mi.  Després va aparèixer el Firefox. Sóc usuari del Mozilla Firefox des de sempre. He vist néixer i créixer la criatura, i estic content i orgullós de veure en que s’ha convertit i com a ajudat a evolucionar el web. Poc o molt, hi he col·laborat. També sóc usuari de la versió d’Android des que hi ha la versió per a aquesta plataforma.

Sóc un ferm defensor del programari lliure. He ajudat, i ajudo, a fer créixer el seu ús i a fer créixer la comunitat catalana d’usuaris. Allà on vaig, escampo les bondats dels productes Mozilla, i ja he superat les temptacions de canviar a altres navegadors no lliures. I seguiré fent-ho, al meu PC.  Però avui, amb tristesa, dic prou. A reveure Firefox per a Android.

Perquè? Per dos motius. Molt relacionats, però diferents. Primer, no puc tenir el Firefox per a Android en català. Segon, quan navego amb el Firefox per a Android m’identifico com a anglòfon, no pas com a català.

El Firefox  està traduït al català, gràcies al magnífic equip de voluntaris (tota ajuda és benvinguda) que ho fa possible. El problema és un mal disseny d’internacionalització de la versió Android, que afecta a molts usuaris. Per poder tenir aquest navegador en català, cal passar dos talls. Tots dos.

El primer tall és que el català ha d’estar disponible entre les llengües del sistema operatiu Android. Afortunadament el català és una de les llengües triades per Google, però no n’hi ha gaires, només una trentena. Si tenim en compte que el Firefox per a PC està disponible en una setantena de llengües diferents, resulta que el primer tall deixa fora més de la meitat de llengües del món Mozilla. Això sent optimistes, suposant que s’usa un dispositiu amb Android 4.0 i que el fabricant no n’ha suprimit cap, que de vegades (ens) passa. Els voluntaris que tradueixen les aplicacions Mozilla ja s’hi poden posar fulles. No podran tenir el Firefox en la seva llengua. Algunes llengües properes afectades per aquest primer tall? basc, asturià, gallec o occità. I el català també, si el fabricant ha suprimit la traducció catalana del sistema o és un Android antic.

El segon tall és que el Firefox ha d’estar traduït (obvi) i incorporar la traducció de la llengua desitjada a l’aplicació del Google Play (no existeix res semblant a “paquets de llengua”). Donada la gran comunitat global de traductors de Mozilla, el veritable tall és que el Firefox incorpori la traducció. Aquí tenim el nostre problema. Resulta que el Firefox per a Android només incorpora la traducció en una quinzena de llengües (està previst ampliar-ho a una vintena). Mozilla ha decidit que aquestes, i només aquestes, són les llengües que incorporarà el Firefox, i el català ha quedat fora d’aquesta tria, igual que moltes altres llengües. Recordem que la versió de PC es troba en una setantena de llengües. A la versió d’Android és menys d’una quarta part!!!

Per acabar-ho d’adobar, resulta que la llengua amb que ens identifiquem als webs, el Firefox no l’agafa del sistema operatiu, com sí fan el Chrome o l’Opera. El Firefox usa la mateixa llengua que usa pels menús per informar als webs quina llengua parlem.

Així, si la llengua configurada en el nostre dispositiu passa els dos talls, tindrem un Firefox amb el menús en la llengua desitjada que informarà que volem les pàgines en aquesta llengua quan naveguem. Altrament, només que falli un dels 2 talls, tindrem un Firefox en anglès que informarà que volem les pàgines en anglès quan naveguem. Com que el català no passa el 2n tall, tots els usuaris catalans de Firefox tenim un navegador en anglès que ens identifica com anglòfons, i els webs que visitem es comporten segons aquesta informació.

Sou un usuari compromès amb la llengua catalana? tenim una alternativa! Aneu a www.firefox.cat i baixeu la versió per a Android, és una versió del Firefox que sí incorpora la traducció al català, 🙂 Problema? quan apareix una nova versió al Google Play, el Firefox s’actualitza i tornem a la versió anglesa :(((((( Cal tornar a baixar i instal·lar la versió catalana manualment. Cada vegada que surt una versió nova!!!! Això és el que he estat fent des que existeix el Firefox per a Android.

Avui he dit prou. No m’ho mereixo això, els usuaris catalans de Firefox no ens ho mereixem. Prou. A Android, faré servir un altre navegador.

Crec que a can Mozilla no són conscients que posen en risc un dels seus grans actius. La gran seva comunitat global d’usuaris. Si Mozilla pren aquests criteris d’internacionalització en ple any 2013, ja s’ho faran, però a Android no m’hi trobaran més.

Estic provant el Google Chrome i l’Opera Mobile, tots dos disponibles en català, i que m’identifiquen com a català.

A reveure Firefox per a Android, desitjo que ben aviat ens retrobem…

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Llengua, Softcatalà i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 comentaris a l'entrada: A reveure Firefox

 1. Roc diu:

  Està be parlar-ne al blog però potser ajudaria obrir un bug al bugzilla de mozilla.org i enllaçar-hi.

  La gent de mozilla/firefox generalment escolta.

 2. jmontane diu:

  Hola Roc, gràcies per comentar.

  En referència al català. Formo part, més o menys, de l’equip català de Mozilla. La traducció està al dia, i s’han fet les gestions per intentar que estigués al Firefox d’Android, sense resultat positiu. En el nostre cas quedem fora pel 2n tall que explicava.

  No ens fixem només en el cas català (encara som afortunats perquè Android permet seleccionar el català). Amb la política d’internacionalització actual de Mozilla, resulta que altres llengües que no tenen la nostra sort (basc, asturià, gallec, occità…) directament no passen el 1r tall, i queden excloses, completament d’Android.

 3. Retroenllaç: buy hydroxychloroquine online

 4. Retroenllaç: propecia prescriptions online

 5. Retroenllaç: buying generic propecia online

 6. Retroenllaç: buy stromectol 12mg for sale

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *